Milcotec er din rådgiver, når det drejer sig om køb og salg af brugte malkerobotter.
- Det er en af de bedste investeringer, vi nogensinde har foretaget. Vi sparer mange tunge løft i forhold til, da vi fodrede med spande. Mælkefodringsvognen giver os i det hele taget en stor fysisk lettelse hver eneste dag, siger slagtekalveproducent Kim Pedersen, Bøvlingbjerg
- Det er en af de bedste investeringer, vi nogensinde har foretaget. Vi sparer mange tunge løft i forhold til, da vi fodrede med spande. Mælkefodringsvognen giver os i det hele taget en stor fysisk lettelse hver eneste dag, siger slagtekalveproducent Kim Pedersen, Bøvlingbjerg.

Urban Milkshuttle tager slæbet med mælken

- Et stort plus ved vores Urban Milkshuttle mælkefodringsvogn er, at den sikrer en fuldstændigt ensartet opblandet mælkeerstatning, som den holder opvarmet ved en konstant temperatur på 40-42 grader, så kalvene ikke får diarré, fortæller slagtekalveproducent Kim Pedersen.

- Det er en af de bedste investeringer, vi nogensinde har foretaget.
Kim Pedersen er klar i mælet, når snakken falder på bedriftens 250 liters Urban Milkshuttle mælkefodringsvogn, som blev anskaffet ved årsskiftet.

- Vi sparer mange tunge løft i forhold til, da vi fodrede med spande. Mælkefodringsvognen giver os i det hele taget en stor fysisk lettelse hver eneste dag, siger Kim Pedersen.
Han driver gården Lergrav ved Bøvlingbjerg i Nordvestjylland sammen med sin far, Holger Pedersen, og sønnen Mads Pedersen, der er fast medhjælper på bedriften.

Malkekøer ud, slagtekalve ind

Lergrav er igennem en årrække blevet drevet 120 malkekøer. Besætningen er imidlertid under afvikling, og lige nu er der 44 malkekøer tilbage. I stedet er man i gang med at etablere en slagtekalveproduktion. De første 200 kalve er købt ind, og planen er at komme op på en årlig slagtekalveproduktion på cirka 400 styk.

- Vi indkøber kalve i 2-4 ugers alderen fra tre besætninger, hvor vi selv henter dem. Kalvene fodres med mælk, indtil de er et par måneder gamle, fortæller Kim Pedersen og fortsætter:
- Et stort plus ved Urban Milkshuttle mælkefodringsvognen er, at den sikrer en fuldstændigt ensartet opblandet mælkeerstatning. Vi har indstillet maskinen til at røre i mælkeerstatningen i 20 sekunder for hvert minut, så den hele tiden er helt rørt op og klar til udfodring.

HFra venstre Holger, Kim og Mads Pedersen med bedriftens Urban Milkshuttle mælkefodringsvognen. I det daglige er det Holger Pedersen, der passer kalve og anvender maskinen.
Fra venstre Holger, Kim og Mads Pedersen med bedriftens Urban Milkshuttle mælkefodringsvognen. I det daglige er det Holger Pedersen, der passer kalve og anvender maskinen.

Konstant temperatur forebygger diarré

- Lige så vigtigt er det, at mælkefodringsvognen holder mælkeerstatningen opvarmet ved en konstant temperatur på 40-42 grader. Resultatet er, at kalvene har sunde maver med en god fordøjelse - uden diarré. Både for varm og for kold mælkeerstatning giver nemlig diarré hos kalve, påpeger den nordvestjyske landmand.
Urban Milkshuttle'en tilsluttes et el-stik og har egen opvarmning. Her fremhæver Kim Pedersen endnu en oplagt fordel ved maskinen, nemlig at mælkeblandingen ikke brænder på i bunden, fordi det elektriske varmelegeme ligger i vand.

- En praktisk detalje er, at maskinen kan indstilles til at udfodre i tre forskellige fast indstillelige mængder, alt efter hvor mange kalve, der skal fodres ad gangen. Hver gang, der skal udfodres, trykker man bare på en knap på mælkepistolen, fortæller han.

Styre- og betjeningshåndtaget på Urban Milkshuttle'en er praktisk og handy. Støder den store, røde knap på enden mod noget, standses fremkørslen automatisk - et sikkerhedsmæssigt plus.
Styre- og betjeningshåndtaget på Urban Milkshuttle'en er praktisk og handy. Støder den store, røde knap på enden mod noget, standses fremkørslen automatisk - et sikkerhedsmæssigt plus.

Trækker sig selv på to hjul

- Den fysiske lettelse ved mælkefodringsvognen bliver ikke mindre af, at den trækker sig selv på to hjul. Vi skal således slet ikke bruge kræfter på at trække den, uanset hvor vi færdes med den, lyder det fra den nystartede slagtekalveproducent.

Batteriet til fremdriften lades op, hver gang der blandes mælkeerstatning, og maskinen er tilsluttet et elstik.

- Milk Shuttle'en er udstyret med tunge, massive dæk, der derfor ikke kan punktere. Den ekstra vægt betyder, at mælkefodringsvognen kører mere stabilt, forklarer Kim Pedersen.
Der fodres med mælk to gange dagligt, og der fremstilles en ny portion hver gang. Det tager cirka 10 minutter at blande en portion, og det tager cirka 20 minutter hver gang at fodre de 56 kalve, der får mælk i øjeblikket.

Nem og hurtig rengøring

Når udfodringen er overstået, skylles maskinen ren med varmt vand, hvilket klares på et øjeblik. En gang om ugen køres et fem minutters vaskeprogram igennem med et flydende rengøringsmiddel.
- Vi er rigtig glade for vores Urban Milkshuttle, også fordi den har vist sig at være meget driftssikker, siger Kim Pedersen.

- At vi valgte netop denne maskine og ikke en af et andet mærke, skyldes, at den her blandt andet har ry for at være mere avanceret og fungere bedre, tilføjer han.Af forskellige årsager er der endnu ikke gennemført et generationsskifte på Lergrav, så det er stadig Holger Pedersen, der står som ejer af gården.

Trods sine 81 år deltager Holger Pedersen stadig i det daglige arbejde på Lergrav sammen med sønnen Kim Pedersen på 46 og barnebarnet Mads Pedersen, der er 20 år.
Trods sine 81 år deltager Holger Pedersen stadig i det daglige arbejde på Lergrav sammen med sønnen Kim Pedersen på 46 og barnebarnet Mads Pedersen, der er 20 år.

Tre generationer

Trods sine 81 år deltager Holger Pedersen stadig i det daglige arbejde sammen med sønnen Kim Pedersen på 46 og barnebarnet Mads Pedersen, der er 20 år.
Holger Pedersen overtog Lergrav i 1971 med 15 hektar jord til. I de mellemliggende år har han købt 50 hektar til og opført alle de nuværende driftsbygninger.

Udover mælkeproduktionen, der er under afvikling, og slagtekalveproduktionen, der er i en opstartfase, drives der også lidt maskinstation fra stedet. Her arbejdes der blandt andet med spredning af staldgødning, pløjning, såning, græshåndtering og halmpresning.

Milcotec ApS  ·  Kausager 6, Varnæs  ·  DK-6200 Aabenraa  ·  Tlf. +45 88 44 22 44  ·  CVR-nr. 3105 9658  ·  info@milcotec.com  ·  www.milcotec.com
Milcotec ApS
Kausager 6, Varnæs  ·  DK-6200 Aabenraa
Tlf. +45 20 25 82 60  ·  CVR-nr. 3105 9658
info@milcotec.com  ·  www.milcotec.com
Vi støtter Familier med kræftramte børn
Milcotec er sponsor  for Sønderjyske (herrehåndbold & ishockey)